Stavros Razis - Gastando Suela

Stavros Razis - Gastando Suela

O Χιλιανός Stavros Razis εκφράζεται μέσω του skateboarding και στο τελευταίο του εγχείρημα δείχνει τον τρόπο, μέσα από τα ταξίδια του σε δεκάδες χώρες.

Το 'Gastando Suela', ή σε ελεύθερη μετάφραση 'Spending Sole', γυρίστηκε σε διάρκεια δύο χρόνων σε Γαλλία, Ρωσία, Δανία, Ισπανία και στην πατρίδα του. Κατά τη διάρκεια αυτών των ταξιδιών, ο 38χρονος αθλητής του Monster Energy πέρασε κυριολεκτικά από οποιοδήποτε τύπο εδάφους μπορεί κανείς να φανταστεί.

Ο Stavros Razis μας δίνει πληροφορίες για το Project του 'Gastando Suela' και την προέλευση του τίτλου, στην τελευταία του συνέντευξη: Πως προέκυψε το 'Gastando Suela';

Μου αρέσει να συνδυάζω τα clips μου με ωραία μουσική που τους ταιριάζει, ώστε να δημιουργώ όμορφες αναμνήσεις των στιγμών μου στο skateboarding. Κάθε δευτερόλεπτο φέρνει στο μυαλό μου τόσες ιστορίες που συνέβησαν τις ημέρες των γυρισμάτων. Έδειξα το τελευταίο μου edit στον Monster Global Team Manager κατά τη διάρκεια του πρωινού μας στο tour που κάναμε στην Κοπεγχάγη και μου είπε ότι θα πρέπει να το ανεβάσουμε στο κανάλι του Monster. Μου άρεσε πολύ η ιδέα και περάσαμε πραγματικά καλά κατά τη διάρκεια επεξεργασίας του βίντεο. Αυτό είναι το αποτέλεσμα μερικών στιγμών μου στο skateboarding τα τελευταία δύο χρόνια.

Ποιες είναι οι αγαπημένες σου ανέκδοτες στιγμές από τα γυρίσματα;

Δεδομένου ότι αυτό είναι ένα βίντεο που συγκεντρώσαμε υλικό από διαφορετικά projects με διαφορετικούς σκοπούς, χιλιάδες πράγματα συνέβησαν. Υπάρχουν clips με 11 skaters και filmers με τους οποίους μοιραστήκαμε αξέχαστες στιγμές και είμαι ευγνώμων που καταφέραμε να τα γυρίσουμε όλα, γιατί κάποιες στιγμές η μνήμη μου δεν λειτουργεί. Ακόμα και όταν περπατάμε, πολλά πράγματα θα μας προσπεράσουν και θα αναζητήσουμε διαφορετικά στοιχεία να διασκεδάσουμε ή να ψάξουμε να τραβήξουμε κάτι που να έχει ενδιαφέρον.

Υπάρχει μια σκηνή στην αρχή του βίντεο όπου κουβαλάω μια πινακίδα "Attention Travaux" που βρήκαμε στο δρόμο ανάμεσα στα σκουπίδια και σκέφτηκα ότι θα μας βοηθήσει να τραβήξουμε κάποια πλάνα. Βρίσκαμε συνεχώς διαφορετικά πράγματα μέσα στην ημέρα που δεν θα μπορούσαμε να παίξουμε χωρίς αυτά. Είναι υπέροχο να μπορείς να σώσεις και να εκμεταλλευτείς πράγματα που άφησαν άλλοι. Δεν νομίζω ότι πολλοί άνθρωποι θα μπορούσαν να φανταστούν ότι ένας Χιλιανός τουρίστας και ένας Γάλλος filmer θα ανακύκλωναν ένα μεταλλικό αντικείμενο για να εκφραστούν μέσω του skateboarding.Που έγιναν τα γυρίσματα;

Στο βίντεο υπάρχουν πλάνα από το Παρίσι, τη Μόσχα, την Κοπεγχάγη, τη Βαρκελώνη καθώς και της Αρίκα και του Σαντιάγο της Χιλής. Κάθε μέρος έχει τη δική του ιδιαίτερη γοητεία και οι διαφορετικές τοποθεσίες δίνουν νομίζω έξτρα χαρακτήρα στην επεξεργασία, ώστε το σύνολο να είναι διασκεδαστικό. Απολαμβάνω να ταξιδεύω και να γνωρίζω νέα μέρη.

Ποιο ήταν το αγαπημένο σου μέρος στο βίντεο;

Όπως είπα πριν , κάθε μέρος έχει κάτι ξεχωριστό, αλλά αυτό που καθορίζει το δικό μου αγαπημένο στο βίντεο είναι ο συνδυασμός μέρους και trick, οπότε σίγουρα θα επέλεγα το ”White Banks” στην Κοπεγχάγη. Είδα πολλές φορές αυτό το μέρος σε βίντεο, πριν πάω εκεί και δεν μπορούσα καν να το βρω τις πρώτες δύο φορές που επισκέφθηκα την πόλη. Αλλά τώρα, κάθε φορά που επιστρέφω στην Κοπεγχάγη, είναι μέρος του προγράμματος να κάνω skate εκεί. Τα banks είναι σπάνια και σου δίνουν πολλές δυνατότητες. Αυτό ήταν ένα trick που δεν είχα ξανακάνει και νομίζω είναι ένα από τα καλύτερα που έχω κάνει ποτέ.

Ποιο μήνυμα θέλετε να περάσετε με το 'Gastando Suela';

Πιστεύω ότι ο σκοπός των skate videos είναι να σε εμπνεύσουν και να σε παρακινήσουν να συνεχίσεις. Μπορούν επίσης να συμβάλλουν σε κάποιους που θέλουν να ξεκινήσουν το skateboarding ή να εμπνεύσουν αυτούς που το άφησαν πίσω τους για πολύ καιρό και θέλουν να επιστρέψουν. Πάντα μου άρεσε να παρακολουθώ videos. Είναι διασκεδαστικό να βλέπεις νέα μέρη, πως ο skater ερμηνεύει τα σημεία, πως ο filmer τα κινηματογραφεί και πως το soundtrack τα συμπληρώνει.Τι ακολουθεί για σένα ;

Νομίζω θα συνεχίσω να κάνω το ίδιο για πολύ ακόμα. ‘’Just keep it moving’’. Αυτό μου αρέσει να κάνω: skateboarding και surfing. Νιώθω άνετα να το μοιράζομαι με ανθρώπους με μοναδικό και απλό τρόπο.

Πως βλέπεις την παγκόσμια πανδημία Covid-19 να επηρεάζει το skateboarding;

Νομίζω, όπως και ο περισσότερος κόσμος ότι πρέπει να προσαρμοζόμαστε και να αναζητούμε τη θετική πλευρά σε όλα. Τους τελευταίους έξι μήνες ήμουν σε μια πόλη που δεν έχει τσιμέντο, βασικό συστατικό για skateboarding, και προσαρμόστηκα. Είμαι στην πόλη όλη μου τη ζωή αλλά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ήμουν σε θέση να κάνω άλλα πράγματα: ήρθα περισσότερο σε επαφή με τη φύση, πέρασα περισσότερο χρόνο με την οικογένειά μου, έμαθα να παίρνω τον χρόνο μου και να απολαμβάνω ήρεμες στιγμές. Και καμία στιγμή δεν σταμάτησα να είμαι ενεργός, οπότε είμαι πολύ ευγνώμων.

Ποιο είναι το κίνητρό σου για να δημιουργείς αυτά τα projects?

Το skateboarding και οτιδήποτε το περιβάλλει είναι το κίνητρό μου. Το 'Gastanda Suela' προέκυψε από ταξίδια με φίλους, περνώντας από πόλεις που ήμουν μόνος μου και μπορούσα να συμμετέχω σε τοπικά γυρίσματα, ταξίδια στη Χιλή για τοπικούς διαγωνισμούς, κινηματογραφικά ταξίδια εξερεύνησης πόλεων όπως η Μόσχα και βίντεο που ήθελα να δείξω το Santiago ή το Valparaíso. Είναι ένα project ανάμεσα σε πολλά άλλα παγκόσμια projects, για να μοιραστώ εμπειρίες μέσω των οποίων μπορώ να εκφραστώ μέσω του skateboarding. Βασικά είναι αυτό που κάνω όλη μου τη ζωή: Spending Sole!

Back to blog

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.