Nike Air Max Day – March 26, 2021

Nike Air Max Day – March 26, 2021

Ιστορία της Nike Air Max Day

Η Blue Ribbon Sports ιδρύθηκε από προπονητή στίβου στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον, τον Bill Bowerman, και τον πρώην φοιτητή του, Phil Knight. Το πρώτο τους κατάστημα λιανικής άνοιξε το 1966 και το παπούτσι με το brand Nike κυκλοφόρησε το 1972. Καθώς επεκτάθηκαν, μετονόμασαν επίσημα την εταιρεία τους Nike το 1978. Η ανάπτυξη της εταιρείας συνεχίστηκε κατά τη δεκαετία καθώς εξαγόρασε κι άλλες εταιρείες. Δεν χρειάστηκε πολύς καιρός έως ότου το "Swoosh" να γίνει συνώνυμο με την ποιότητα.

Καθώς η εταιρεία μεγάλωσε, το ίδιο έκανε και το style της. Το Air Max 1 κυκλοφόρησε στις 26 Μαρτίου 1987 και αναζωογόνησε τη μάρκα. Ήταν τα πρώτα sneakers που εμφάνιζε το Air Max cushioning καθώς είχε ένα περίεργο τότε παραθυράκι. Δημιουργήθηκε από τον σχεδιαστή αθλητικών παπουτσιών Tinker Hatfield, εμπνευσμένο από την τέχνη και τη μουσική της εποχής, και ο σχεδιασμός και η αποτελεσματικότητά του έφεραν την επιτυχία του παπουτσιού.

Tο πρωτότυπο sneaker τα πήγε και γρήγορα ήρθε και το sequel του με τη μορφή του Max Light, γνωστό και ως Air Max II. Κυκλοφόρησε το 1989 και ήταν μια σχετικά όμοια έκδοση του πρωτότυπου. Εξακολουθούσε να παρουσιάζει μια παρόμοια αισθητική, αλλά με την πάροδο του χρόνου επισκιάστηκε από άλλα σχέδια στον κατάλογο Air Max, όπως το Air Max 95 "Neon" και το Air Max 97 "Silver Bullet". 

 

Η δημοτικότητα του Air Max συνεχίστηκε στον 21ο αιώνα και δόθηκε η δική του ημέρα το 2014 λόγω της μακροζωίας και της παγκόσμιας αναγνώρισής του. Είναι μια από τις πιο επιτυχημένες σειρές υποδημάτων της Nike για πάνω από τρεις δεκαετίες και γιορτάζεται με κυκλοφορίες νέων pairs Air Max και limited edition εκδόσεις. Είναι μια μέρα που οι θαυμαστές συγκεντρώνονται για να μοιραστούν την αγάπη τους για το μοναδικό παπούτσι.

5 facts έκπληξη για την Air Max Day

  • Ένας μηχανικός αεροδιαστημικής, ο Frank Rudy, προώθησε στην Nike την καινοτομία στον αερόσακο.
  • Το design ήταν εμπνευσμένο από την μεταβολή στην τέχνη και στην μουσική εκείνη την εποχή η οποία βασιζόταν όλο και περισσότερο στην street κουλτούρα στα 80s.
  • Έμπνευση επίσης για το design αποτέλεσε η γκαλερί τέχνης Les Centres George Pompidou, η οποία έχει ένα inside-out design.
  • Μερικά από τα releases της Air Max Day είναι μόνο για παιδιά. 
  • Η Nike στην πραγματικότητα χρησιμοποιεί Nitrogen ( Άζωτο ). 

 

Γιατί αγαπάμε την Air Max Day

  1. H pop κουλτούρα συναντά την τέχνη. Όπως κάθε έργο τέχνης, έτσι και το Air Max αξίζει το σεβασμό μας. Μια ταλαντούχα ομάδα ανθρώπων μαζεύτηκε για να δημιουργήσει κάτι που τελικά ξεπέρασε κατά πολύ το "να δείχνει cool". Το παπούτσι ήταν εμπνευσμένο από την μουσική σκηνή, βασίστηκε στην επιστήμη κι έσπασε στερεότυπα βασίζοντας την ιδέα σε μια Παριζιάνικη γκαλερί τέχνης. Είναι η Μόνα Λίζα των sneakers.
  2. Νοσταλγία για μια περασμένη εποχή. Το Air Max δεν είναι απλά ένα παπούτσι αλλά μέρος της ιστορίας. Χωρίς αυτό το μικρό ...λιθαράκι, η κουλτούρα του streetwear και η μουσική σκηνή θα ήταν φαίνονταν αλλιώς. Ίσως είμαστε εξοικειωμένοι σήμερα με τολμηρά looks αλλά για τα δεδομένα της εποχής η Nike πήρε μεγάλο ρίσκο παρουσιάζοντας ένα παπούτσι τελείως έξω από το mainstream. Σήμερα, η μόδα συνεχώς κάνει άλματα και δημιουργεί νέες τάσεις, ωστόσο το Air Max υπήρξε στην πρώτη γραμμή.
  3. Είναι ασυμβίβαστο. Μόλις κάτι "δουλέψει", το αναμενόμενο είναι να μείνει στην ασφάλεια της επιτυχημένης συνταγής. Η Nike δεν υιοθέτησε ποτέ αυτό το mentality. Συνεχώς εξέλισσαν το μοντέλο προσθέτοντας features όπως Big window, Forefoot air, Full-length air, Tuned Air για να δώσουν στον καταναλωτή ποιότητα και ουσία. Είναι ένα reminder για να μην μένουμε ποτέ εφησυχασμένοι σε ότι κάνουμε. 

Happy Air Max Day!!!

 

Τσέκαρε τι υπάρχει στο OVERHYPEgr STORE  

Back to blog

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.