Στα τέλη της δεκαετίας του '60 δεν υπήρχαν Ws, Ls, Cop & Drop, τα παπούτσια ήταν απλό συμπλήρωμα για το look και δεν είχε αναπτυχθεί sneaker κουλτούρα.
Αλήθεια τώρα;;;;
Αλήθεια...τότε! Σοβαρές προσπάθειες σαφώς και γίνονταν από τα brands για να διαφοροποιηθούν από ανταγωνιστές - αυτό δεν αλλάζει ποτέ - αλλά ποιος θα μπορούσε να προβλέψει την εξέλιξη που θα ερχόταν στο industry τόσο πίσω στον χρόνο; Κι όμως!
Όσο κι αν η καινοτομία σε κάθε brand εντυπωσιάζει, η νοσταλγία για OG σιλουέτες είναι αυτή που συγκινεί κυριολεκτικά και μεταφορικά τους fans. Δεν είναι τυχαία άλλωστε τα τόσα relaunches και reworks πάνω σε ιστορικά μοντέλα, όπως της PUMA, "Big Cat" για χάρη του άρθρου.
Όσοι κοιτούν αυτόν τον τύπο στην επετειακή φωτογραφία της PUMA:
δεν είναι σίγουρο ότι γνωρίζουν πως πρόκειται για έναν από τους κορυφαίους σπρίντερ όλων των εποχών, τον Tommie Smith. Ίσως σας λέει πιο πολλά αυτή η φωτό:
Στην Ολυμπιάδα του 1968 στο Μεξικό, στην απονομή του χρυσού μεταλλίου για τον θρίαμβό του με 19.83 δευτερόλεπτα στον τελικό των 200μ, ο Tommie Smith έμεινε στην ιστορία για την συμβολική του διαμαρτυρία υψώνοντας την γροθιά φορώντας γάντι και ξυπόλυτος, ως συμπαράσταση στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Στο βάθρο είχε ανέβει με "ΤΟ drop" εκείνης της χρονιάς PUMA Suede, βγάζοντάς τα κατά την βράβευση και υψώνοντάς τα κατά την αποθέωση. Με τα τότε δεδομένα το suede ήταν μια επαναστατική εναλλακτική στο δέρμα στην βιομηχανία των sneakers. Ooops, sorry. Των αθλητικών παπουτσιών. Αυτή ήταν απλά η αρχή για τα PUMA Suedes καθώς στη συνέχεια έγινε συνώνυμο με το hip hop ρεύμα των '70s & '80s.
Η ...δερμάτινη απάντηση στα Suedes δεν άργησε να έρθει με το PUMA Basket το οποίο ήταν ουσιαστικά μια πιο κλασική εκδοχή του πρώτου κι όχι ένα τελείως νέο μοντέλο.
Ένας ...κακοποιός κι ένας παίκτης basketball θα γίνουν οι "νονοί" για το ιστορικό αυτό μοντέλο της PUMA. Αρχίζοντας ανάποδα, θα θυμηθούμε τον παίκτη-σταρ της εποχής στο ΝΒΑ και τους New York Knicks, Walt Frazier. Ο τύπος ήταν ασταμάτητος εντός παρκέ και πολύ μπροστά σε style και ύφος έξω από αυτό. Μαγνήτης για τα βλέμματα γυναικών και ανδρών για τις ενδυματολογικές του επιλογές off-court. Elegant ρούχα κι αξεσουάρ, άλλο level γενικά ωστόσο το καπέλο του ήταν αυτό που έπαιξε τεράστιο ρόλο!
Ο Frazier έχοντας επηρεαστεί από την κινηματογραφική μεταφορά της ιστορίας ενός από τα διασημότερα ζευγάρια κακοποιών στην Αμερική, υιοθετεί το στυλάκι του πρωταγωνιστή στην ταινία, Warren Beatty. Ποιο το ζευγάρι και ποια η ταινία; Δείτε για ξεδιπλωθεί το μυστήριο:
Από την κινηματογραφική επιτυχία "Bonnie & Clyde", ο Frazier είχε "τσιμπήσει" το nickname Clyde επειδή το καπέλο και το μπερέ ήταν καθημερινό συμπλήρωμα στα elegant outfits του. Όταν, λοιπόν, η PUMA θέλοντας να ενισχύσει το impact της σαν brand στο NBA, υπέγραψε συμβόλαιο μαζί του το τι όνομα θα είχαν τα παπούτσια του δεν χρειάστηκε πολύ χρόνος να αποφασιστεί! Τα υπόλοιπα είναι ιστορία.
Τσέκαρε τι υπάρχει στο OVERHYPEgr STORE